luni, 9 martie 2009

Despre economia romaneasca


Stiu ca nu am mai scris cateva zile dar sper sa ma revansez.

In Romania dupa cum bine stim toate calculele privind veniturile si cheltuielile au cam acelasi trend ca in restul lumii. Dar totusi cu diferente. Daca in Vest cresc preturile, cresc si la noi, daca preturile scad... aici nu mai e la fel tot timpul.
Noroc cu criza asta imobiliara ca mai scad si la noi imobiliarele, chiriile, auto si cam atat stiu eu sa scada. Iar aceasta criza a banilor( in fond asta e, nu sunt bani lichizi) darama preturile in special a imobiliarelor. Caci acestea nu se mai vand. Ce credeti ca romanii nu mai au bani? Unii au, si au chiar foarte multi, dar stiu ca in aceste momente e mai bine sa stai cu ei la saltea sau sa-i pui intr-o banca sa iei dobanda. Personal pentru asta as opta, caci ma gandesc la instabilitatea din piata si nu as risca nimic acum iar un depozit cu o dobanda de 14-15% macar as acoperi inflatia.
Dnul Base ne asigura ca bancile au bani dar acestea prefera prudentialitatea. Si dnul Isarescu zice la fel, el chiar recomanda bancilor sa reia creditarea. Insa ele nu se prea inghjesuie s-o reia. Nush de ce dar cred ca vor incepe creditarile in curand. Totusi bancile din asta castiga marele profit... din credite. Iar daca ele nu dau credite nu prea au profit.
O a doua recomandare e pt toti "hotii" care au dat kicks cu imobiliarele. Ori vinzi acum cu o pierdere de 20-40% ori ai sa pierzi mai mult de atat. Unii dezvoltatori se cam incapataneaza sa vand doar la un anumit pret cu o marja de scadere foarte mica. Acestia asteapta revenirea pietei. Va spun eu, nu, piata nu isi va reveni decat peste cativa ani (in cel mai optimist caz) iar cresterile vor fi mult mai mici, mai lente. Tuturor celor care spera in revenirea pietei sfatul meu e sa inchirieze imibilele respective, chiriile vor mai atenua prabusirea. Sa fiu bine inteles, chiria nu este solutia salvatoare, ea doar va ATENUA pierderea.

Niciun comentariu: